Sól pomaga dyskom twardym

17 października 2011, 11:00

Sól kuchenna pozwoliła inżynierom z Singapuru opracować metodę gęstszego upakowania danych w dyskach twardych. Obecnie dostępne HDD mogą przechowywać do 625 gigabitów na calu kwadratowym powierzchni



Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi

2 marca 2015, 17:02

Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.


Wpływy Imperium Rzymskiego sięgały Japonii

25 czerwca 2012, 17:13

W zlokalizowanym w pobliżu Kioto kurhanie z V w. n.e. znaleziono 3 szklane koraliki, które powstały w warsztacie rzymskiego rzemieślnika. Oznacza to, że wpływy Imperium sięgały aż tutaj.


Cynamon poprawia zdolność uczenia się

13 lipca 2016, 09:05

Naukowcy z Centrum Medycznego Rush University zauważyli, że podawanie cynamonu myszom, które słabo się uczą, sprawia, że stają się pojętniejszymi uczniami.


Sól szkodzi nie tylko sercu

8 marca 2013, 06:47

Od wielu lat naukowcy ostrzegają, że jedzenie nadmiernych ilości soli naraża nas na ryzyko ataku serca czy udaru. Teraz zdobyli dowody, że sól może powodować też choroby autoimmunologiczne.


Fluorowanie wody a cukrzyca

22 sierpnia 2016, 11:56

Fluorowanie wody wodociągowej fluorkiem sodu może się przyczyniać do wzrostu statystyk dotyczących cukrzycy typu 2. w USA. Naukowcy przypominają, że NaF spowalnia glikolizę, czyli przekształcenie glukozy w 2 cząsteczki pirogronianu.


Trójwymiarowy odpowiednik grafenu?

4 czerwca 2014, 11:27

Trzy niezależne zespoły naukowe badają właściwości arsenku kadmu. Ten nowo odkryty materiał zachowuje się podobnie jak grafen, jednak nie jest dwuwymiarową pojedynczą warstwą atomów, a tradycyjną trójwymiarową strukturą. A to oznacza, że łatwiej będzie z niego wyprodukować różne podzespoły.


Wielomateriałowe biodrukowanie kropla na kropli

27 grudnia 2017, 16:29

Japońscy naukowcy opracowali nowy rodzaj tuszu do drukowania narządów. Wykorzystali do tego enzym - peroksydazę chrzanową (ang. horseradish peroxidase, HRP).


Bez umami nie ma mowy o dobrym zdrowiu?

26 stycznia 2015, 12:23

Zdolność do wyczuwania umami, zwłaszcza w starszym wieku, może mieć związek z lepszym zdrowiem ogólnym.


Drewno mocniejsze od stali

8 lutego 2018, 11:11

Kąpiel w mieszaninie chemikaliów i ściskanie w wysokiej temperaturze zmieniają drewno w materiał bardziej wytrzymały od stali. W ten sposób może powstać ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznych i metali używanych w przemyśle motoryzacyjnym i budownictwie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy